Why it has to be all SSD?

Manufacturers are moving on from the traditional slow and prone-to-break hard drives to SSDs, which is a good thing. But new problem arise, storage space is now a premium option. Most Windows-based ultrabooks or tablets now have less than 300 GB space. If you are in the market of an ultrabook or Windows tablets, probably you know that giving more 64 or 128 GB of storage space will cost you at least 100 bucks. Some tablets like the Surface Pro only have a shy 64 GB as the baseline model. That’s pity. Manufacturers and fanboys are insisting that the price of SSD is still expensive. I totally agree, but why it has to be SSD? What if we have small SSD of 32 or 64 GB for the system and program files complemented by a massive amount of other kind of storage solution.

Enter the trusted-for-years cheapest solution

In the smartphone world, there is one easy and cheap solution to increase the storage space. It is an SD card (or micronized version of it) that is trusted, cheap, and quite fast. I said quite fast because it is fast enough to read and write most personal files like music or video. You might say, the largest SD card is currently just 64 GB. Then I could say that SD cards are small. You can fit 10 SD cards inside a tablet. Of course we don’t want to put that amount, but at least the possibility does exist. The second advantage is SD cards are considerably cheap. A quick search at Amazon, a 64 GB SDXC only costs less than 30 bucks. Remember that Amazon is a retailer, if you are a manufacturer that wants to buy thousands of them, the price will be somewhat cheaper, right? Lets say the cheapest 64 GB Surface Pro cost 900 bucks. To make it 512 GB like the top-of-the-line model would need 7×64 SD cards which add around 210 bucks. Still 1110 bucks, far less than the 1700 bucks Pro. Don’t argue about the RAM cost, it is not that expensive.

The configuration

Lets get technical. The C: and system partitions is still stored on the mighty fast SSD. Give it 64 GB. It is safe to say that we have at least 55 GB of formatted space. It is enough for 10 GB of recovery partition, 15 GB Windows and system space (Windows 8.1 only use 12 GB after the installation), and another 30 GB for your apps, programs, games, or anything else. The Users folder that holds personal files could be stored inside the SD cards, or if you prefer the old fashioned way, the D: drive. In order to make the SD cards simple to the end user, all SD cards could be formatted to something like RAID 0 configuration, so no matter how many SD cards inside, it will appear as just one to the end user. With RAID 0, the gap of speed might be even closer to the SSD, as if it has 512 GB of SSD. Even then, we don’t even need our files to be read that fast, right?

Dipublikasi di Uncategorized | Meninggalkan komentar

10 tipe pengguna smartphone (gue bukan salah satunya ya!)

1. Mereka yg tidak ingin maju Mereka masih menggunakan HP Nokia sederhana yg dibanderol kurang dari 1 juta. Mereka tidak menggunakan fitur Hpnya lebih dari SMS dan telepon. Fitur andalan: Telepon, SMS

2. Si gaul yang terlalu gaul Seperti judulnya, mereka menggunakan paket BB Gaul. Hpnya dipastikan BB, bervariasi mulai dari yang berharga 1 jutaan hingga BB Dakota atau Torch 2 yang mahal. Pulsa mereka pas-pasan Baca lebih lanjut

Dipublikasi di Uncategorized | 1 Komentar

Acer W700 guide for new users

Install the latest WiFi+bluetooth driver

Acer W700 comes with buggy WiFi driver.

Thanks to the Acer Community forum (thread: http://community.acer.com/t5/Tablets/Acer-Iconia-W700-Wi-Fi-problem/), we know that the version 251 of Atheros WiFi driver is stable. Just open http://www.station-drivers.com/page/atheros_wireless.htm, then use “Find in Page” feature to search for 251, then download it

Acer has made the official solution, download from the official support site

Get 15GB more free space

The W700 comes with a mere 64 gigs of storage space. For most of us that is coming from a laptop, that is going to filled up soon. Baca lebih lanjut

Dipublikasi di Uncategorized | Meninggalkan komentar

The last redundant thing in our life has finally given up. Thanks to Datsun!

In this modern world surrounded by computers, our cellphone has been the center of our life. From playing games to street navigation, those things are done on our cellphone instead of a hundred of separate devices in the past. We simply do not use a dedicated device for one purpose no more. Baca lebih lanjut

Dipublikasi di Uncategorized | Meninggalkan komentar

Apa yang RIM perlu pelajari dari Microsoft

Belakangan ini, saya berpikir mengapa BlackBerry semakin tergerus iPhone & Android, padahal OS6 dan OS7 hadir dengan tampilan yang seindah iPhone & Android. Fiturnya pun tidak bisa dikatakan minim. Prosesor 600 MHz keatas, memori 256 MB keatas, kamera 5MP, WiFi, Bluetooth, layar sentuh, setidaknya bisa bersaing dengan Android kelas menengah kebawah.

Lalu, saya mencoba BlackBerry Torch 9800 yang tidak lagi mahal. Torch menggunakan OS6, dan termasuk tipe termahal. Saya berpikir bahwa Torch 9800 akan menjawab pertanyaan saya.

Sebagai mantan pengguna Windows Mobile (HTC Touch Pro), saya akhirnya sadar bahwa BlackBerry yang ada sekarang ini tak ubahnya Windows Mobile. Tidak heran memang karena keduanya memang lahir dengan latar belakang yang sama. Yang benar-benar membuat saya kesal adalah seringnya terjadi ‘busy’ yang ditandai dengan adanya ikon yang berputar ditengah. Parahnya, saat itu terjadi, yang anda bisa lakukan hanya menunggu. Bagi anda yang setidaknya pernah menggunakan Windows Mobile pasti menyadari ini, dan sering merasa kesal karena ini. Bermain ke AppWorld (ekuivalen dengan AppStore, Market, atau Marketplace) untuk mengambil 3 aplikasi sudah membuat saya kesal karena seringnya ‘busy’ itu. Tampaknya AppWorld (dan BlackBerry) dibuat untuk anda yang sabar, anda tidak bisa mengambil aplikasi di AppWorld layaknya di AppStore atau Market, sebaiknya tunggu satu aplikasi selesai terinstal, baru lanjukan mengambil aplikasi lain. Tak heran jika hanya sedikit sekali aplikasi yang tersedia di AppWorld, saya yakin jarang pengguna yang menginstal lebih dari 3 aplikasi dalam sehari. Saya sendiri juga sempat menggunakan Android (Samsung Galaxy S Captivate), dan menginstal aplikasi secara terus menerus tidak akan membuat saya frustasi.

Microsoft sudah menyadari hal itu 2-3 tahun lalu, dan membuat Windows Phone 7 yang dibangun diatas dasar baru agar mampu bersaing dengan Android & iPhone, sementara RIM tetap ngotot mengembangkan BB OS-nya. BB10 atau BBX yang berbasis QNX memang sedang dikembangkan, tetapi saya menilai RIM sangat lambat, BB10/BBX akan hadir disaat Android sudah merajalela, dan konsumen loyal RIM tinggal sedikit, dan mengembalikan konsumen ke RIM akan menjadi sangat sulit, apalagi perkembangan telepon genggam Android yang semakin hari semakin cepat saja. Seperti yang kita lihat, Windows Phone 7 hadir terlambat sedikit saja, dan sekarang Microsoft sedang berusaha setengah mati untuk menjaring pangsa pasar, padahal sebelumnya Windows Mobile mendominasi. Itu menunjukkan bahwa konsumen bergerak cepat, sebentar saja suatu produk disalip oleh produk lainnya, maka konsumen dengan mudahnya akan pindah. Melihat kenyataan itu, saya tidak bisa menjamin eksistensi BlackBerry di dunia internasional. Untuk di Indonesia, hmm, saya yakin BlackBerry masih akan hidup hingga 2-3 tahun kedepan, walaupun tidak sepopuler sekarang.

Tidak ada lagi yang menginginkan Windows Mobile sekarang, begitupula dengan BB OS. Yang perlu dilakukan RIM adalah menyiapkan BB10/BBX secepatnya sebelum terlambat, seperti halnya Microsoft dengan Windows Phone 7. Masih ada harapan, yang harus diikuti dengan kerja keras dan strategi yang matang.

Dipublikasi di Uncategorized | Meninggalkan komentar

Kamar Baru Gue!

Tadinya gue mau bikin cerita tentang kamar baru, beserta foto-foto. Tiba-tiba gue inget pepatah “Picture speaks more than thousand words”, dan gue adopsi ke video “Video speaks more than thousand pictures and words*”

* berlaku untuk video 34 detik atau lebih panjang, dengan asumsi video 30 FPS

Kalau mau lihat ceritanya yang setengah jadi juga ada, nih

kamar gw ini mungkin sampe 2x lebih gede dari kamar lama gw yg segede kamar bayi. Jangankan kamarnya, wallpapernya aja masih wallpaper ala bayi warna pink-biru gara-gara pas dipasang gw masih belom jelas cowo ato cewe ato mungkin hermaprodit. Gw di kamar itu udah 16 taon, ranjang udah ganti sampe 3x (termasuk ranjang bayi yang sekarang bisa gw injek-injek sampai hancur). Terakhir kamar itu udah jadi sempit banget, selain mainan masa kecil gw yang menumpuk (salah sendiri :p)

Masih sedikit dan gajelas, jadi mending liat videonya aja,,, cekidot

Keren gak? Comment ya!

Dipublikasi di Uncategorized | Meninggalkan komentar

25 steps for Darky’s 8.1 ROM (JPY) in Samsung Captivate

Why I choose the Darky’s ROM?
1. It is based on the latest firmware from Samsung (JPY)
2. It has Android 2.2.1 (better than the 2.2)
3. Very smooth and has cooler animation (from the stock one)
4. It has Android 2.3 (Gingerbread) theme, looks much like the latest Google Nexus S
5. It is fully compatible with Voodoo lagfix (if you want)
6. It has better cellular antenna reception than most ROMs (I haven’t tried for GPS)
7. It is built for SpeedMod kernel so it is compatible with SpeedMod kernel for Captivate
8. It has Samsung Apps displaying complete applications. Some other ROMs only display 6-20 applications

First, you need :
1. Stock I897UCJF6 firmware
(ONLY IF YOU ARE RUNNING NON-STOCK FIRMWARE)

Download from [STOCK ROM] Odin3 One-Click Downloader and Drivers CAPTIVATE ONLY or {Stock Rom} Odin JF6 with 3 button fix.
I use the first one, because when I downloaded, the second one hasn’t there yet, but I think the second one is better, but I haven’t tried it, so the tutorial (by me) only available for the first one only. You MUST use the second one if the Recovery Mode is locked. Do step 10 and 11 to know if you can access the Recovery Mode.

2. CWM (ClockWork Mod) for Samsung Captivate
http://koush.tandtgaming.com/recoveries/recovery-clockwork-2.5.1.2-captivate.zip
Rename to update.zip
Based on your computer setting, sometimes the computer hides .zip extension at the end of the filename, so you just need to name it update instead of update.zip

3. Darky’s ROM
[ROM] [15.01.2011] Darky’s v8.1 Gingerbread Edition ★ JPY ★ | HUGE CHANGE!
Choose the “Wipe“, NOT the “no-Wipe” version!

4. SpeedMod kernel for Captivate
[KERNEL] SpeedMod for Captivate [K12N BRIGHT-FIX2 Voodoo-Snd MIC-FIX EXT4-SYS STABLE]
“The files with ending with -CWM are for flashing using Clockwork Recovery.
These other zip files are for flashing with ODIN.”
We are going to flash with Clockwork Recovery, so, get the -CWM one!

5. It is recommended to remove microSD card and SIM card (if any)
6. It is recommended to fully charge the battery before starting step 10

Step-by-step

1. Backup all your data, apps, bla bla bla. Everything will be removed except /sdcard/ (internal 16 GB memory) and external microSD (if any)

The steps below are for older Darky’s ROM only. The newer Darky’s ROM doesn’t need flashing to stock first. Only do if you have problem)
2. Open I897UCJF6.exe file that you downloaded, wait until the Odin window shows
If you’re on Microsoft Windows Vista or Windows 7, you have to right click on the I897UCJF6.exe, then choose “Run as Administrator
3. Turn off your Captivate
3. Hold down the Volume Up and Volume Down button
If you’re on i9000 firmware, you need to press Volume Up + Home (Yes, the touchkey one) or Volume Down + Home
4. Plug your Captivate onto your computer (with the Volume Up + Volume Down still pressed)
5. Wait until the screen shows yellow android robot logo, with yellow text like “Downloading…” and “Do not turn off target!!!”
6. Now, you can remove your finger from Volume Up + Volume Down
7. Click Start (on Odin)
8. You have to move your cursor (without clicking) all the time while flashing due to the buggy Odin
MAKE SURE YOU DON’T CLICK ANYWHERE, AND IGNORE ANY NOTIFICATION FROM ANOTHER APPLICATION (except ODIN)
9. The Odin will show “Removed!”, then remove the cable
10. Wait until the Captivate shows the homescreen

 

Now, we’re gonna copy all the stuff we need to copy
If you downloaded all the stuff (ClockWork Recovery, Darky’s ROM, and SpeedMod kernel) on your Captivate, you can skip step 2-9.But you have to move the ClockWork Recovery, Darky’s ROM, and SpeedMod kernel into /sdcard/ (root of internal 16 GB memory) instead of /sdcard/download/

2. Press Menu > Settings > Applications (Wireless and network in Android 2.2 froyo)  > USB Setting > Mass Storage
3. Back > Back > Back
4. Now, plug your Captivate onto your computer again
5. On the Captivate, press “Click to move/copy data to your computer
6. Tap “Mount
7. Now, there should be a drive in “My Computer” (“Computer” in Windows Vista)
8. Copy ClockWork Recovery, Darky’s ROM, and SpeedMod Kernel to the root of the drive
So, there should be 3 files on the drive :
update.zip <– ClockWork Recovery
Darkys_v8.1_Gingerbread_Edition_Wipe.zip <– Darky’s ROM
speedmod-kernel-i897-k12l-500hz-CWM.zip <– SpeedMod kernel
Based on your computer setting, sometimes the computer hides .zip extension at the end of the filename.
9. On the computer, “Safely Remove Hardware“, then choose that drive

Now, we will install the Darky’s ROM to the Captivate

10. Turn off the Captivate
11. Go into recovery (by holding Volume Up + Volume Down + Power button, when the AT&T World Phone shows, wait for 1 second then release the Power button)
12. Choose “Reinstall Package
Use the Volume button to choose items in the menu, and Power button to select the highlighted item
13. The phone should reboot
14. Choose “Reinstall Package” again
15. Now, you should be in ClockWork Mod
16. Choose “Wipe Data/Factory Reset
17. Choose “Install ZIP from sdcard“, then “Choose ZIP from sdcard
18. Choose “Darkys_v8.1_Gingerbread_Edition_Wipe.zip
19. Choose “Reboot Now
20. Let it boot for the first time
21. Wait until the “Phone Setup” screen appears (something like “First Time Setup”)
22. Long press the power button, then choose “Recovery”
23. Do the step 17-18 again for the “speedmod-kernel-i897-k12l-500hz-CWM.zip
24. Choose “Reboot Now
25. Then you should be booting into Darky’s JPY ROM, the first boot may take a while.

There are some tweaks in Recovery Mode (see step 20 to get into the Recovery), most of them are under “Advanced ULK Option”. This include lagfix. This lagfix has very rich options, you can choose between ext2, ext3, ext4, ext4 no journaling, JFS, and stock RFS. This lagfix available for /data partition, /dbdata partition, /cache partition, and /system partition (only ext4 and RFS available for /system partition).

Dipublikasi di Uncategorized | 9 Komentar